25 Nisan 2016 Pazartesi

Koku ve Edebiyat Söyleşisi - Vedat Ozan bölümü



Geçen cumartesi gittiğim söyleşinin konusu "KOKU ve EDEBİYAT" tı. Uzun zamandır İzmir'e gelmesini beklediğimiz koku uzmanı Vedat Ozanın da konuk olduğu söyleşiden bir derleme hazırladım. Vedat Ozan'dan "KOKULAR KİTABI" na imzamı da aldım.



Vedat Ozan'ın konuşmasından birkaç satır:


Koku


Kitabında da bahsettiği bebek anne kokusu konusuna  değindi:

Anne karnında herşey bedavaydı ve güvenliydi. Karanlıkta, dış tehlikelere karşı korumalı bir ortamda,  boğuk sesler ve anne kalbinin ritmi vardı. Ancak dışarıya çıkar çıkmaz büyük bir travma yaşar bebek. Yoğun ışık, sesler tiz ve kalp ritim sesi yok. Karnı doymak zorunda ama onu besleyebilecek bir şey nerede. Gözler de net görmez. İşte bu an "KOKU" hayat kurtaran temel duyu.Annenin memesindeki kokuyla plesantadaki koku aynıymış. O yüzden bebekler memeye ulaşabiliyorlar yani anne memesine doğru yönelebiliyorlar.




Eğlenceli bir koku testi de yaptık. Yani burnumuz olmadan tatları ayırt edemiyoruz bunu ispatlayalım dedi herkese minik portakal renginde şekerler dağıttı. Koklayın dedi şekerleri. Ne kokuyor ? Hepimiz "kokmuyor" dedik. Tabii ablam haricinde :) Akıllım , "portakal kokuyor portakal" diye emin tavırlarla çıkıştı. Önümüzdekiler şoktaydı dönüp ablama "kokmuyor" bu yahu dediler.
Zaten yüz ifadelerimizden anlaşılıyor. Ben" bu ne ya alla alla kokmuyo" tavırlarındayım, ablamsa hala aynı sırıtık ifadede:) ahahah :)

Ablam sonra "ay pardon elimde klorak kokusu kalmış" dedi. :D Bir an için korktum burnumun reseptörlerinde sorun var sandım.

Neyse devam edelim :) Vedat Bey dedi ki "Şimdi burnunuzu kapatın ve şekeri çiğneyin" tadı nasıl dedi  "sadece şekerli" dedik başka bir ayırım yapamadık. Burnunuz açın dedi. O anda herkes gibi ben de portakal tadı bekliyordum ama meğer "kavun" luymuş . İşte tat ayrımı bile kokuyla ilişkili.


Cinsel açıdan da koku çok önemli bir faktör. Şu anki durumda bazal kokularımız deterjanlardan parfümlerden dolayı pek bir hissedilir durumda değil. Ama eski çağlarda vücut kokuları eş belirleyici rol oynuyor. Özellikle türün devamlılığı için genetik olarak uzak olan partnerlerin kokusu çekici geliyor.

Bu kadar yeterli uzatmayacağım postu.:) Daha sonra Kokular Kitabı na post yapacağım. Oradan müthiş alıntılar koyacağım postuma ;)


Vedat Ozan'ın müthiş bir konuşma kabiliyeti var. Bir cümle kuruyor upuzun, hiç ıı-lamadan , ses tonu dinletiyor kendisini.




Sevgiler ..

56 yorum:

  1. Ay kitabı da merak ettim, onu da yorumla hemen. Koku ne ilginçtir ya. ben de bazen oturup düşünürüm koku üzerine (işim yokmuş gibi,böyle garip huylarım var) hani bazen bi koku insanı çoook eskilere götürür ya, işte o çok ilginç.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilekcim kitabı yorumlayacağım ama bir müddet sonra azıcık daha sindireyim içime çekeyim ohh :D olsun ya düşünmek iyidir. evet çünkü koku beyinde depolanıyor. ve 100 yıl sonra da o kokuyu duysan duygusuyla birlikte hatırlıyorsun. ne güzel :) bu doğada aykta kalabilmemiz için gerekli bir durum

      Sil
  2. suanda kokular ile insanları tanıyamıyoruz gerçektende çünkü kremler, parfümler, terlememek için yapılan operasyonlar, pudralar.. hepsi gerçek tenimizi, gerçek kokumuzu aldı götürdü bizden.. böyle söyleşilerde yer almak ne çok keyif veriyor ve farkındalığı arttıyor değil mi bende çok seviyorum böyle fırsatları değerlendirmeyi, iyi haftalar :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. birdefnemasalı
      valla ben de bazal koku dönemlerinde olmayı isterdim.hem de nasıl keyifli, teşekkür ederim cnım sana da iyi haftalar

      Sil
  3. Ben de kitap kokularına çok meraklıyımdır... :) Neden oda parfümü yapmıyorlar ki öyle? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siteye girebilmeniz lazım... mailinize baktınız mı?

      Sil
    2. Mert aslında vr böyle kokular. Kurumsal çalışmalar yapılıyor. Mesela bir mobilya dükkanına giriyorsun ağaç odun kokusu alıyorsun, kahveciye giriyorsun (ünlü kahveciler) yoğun khve kokuları alıyorsun. buralar pazarlama stratejisi gereği kokulandırılıyor. kitap kokusu da var ama tekil kullanıcı olarak bulman zor.

      Sil
  4. Ablana çok güldüm Deryaa ahahaa :)) Klorağa nasıl bağladı portakal kokusunu ahahahaaa :))
    Zeki kadın vesselam...

    Bu kitabı duyuyordum ama içeriğini tam olarak bilmiyordum. Ön anlatımlarından oldukça ilginç bir kitap olduğu hissine kapıldım...
    Hadi anlat bir an evvele de merakımızı giderelim...

    Bir şey daha.... Şu imza günleriniz yok mu beni çıldırtıyor ahahaaa :)) Ben de istiyorum burda imza günleri, söyleşiler yaaaaa :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şebnemcim ahaha ben de çok güldüm :) Dedim kloraktan gevşemiş biraz yaylar :D
      Oldukça ilginçten de fazlası bence;) yahu sen de izmirdesin ben de . sen izmirin neresindesin. beni istanbulda mı sandın kiii :D

      Sil
    2. Ahhh canım benim keşke İzmirde olsam :)) Koşa koşa gelirim yanınıza, hadi toplaşın İzmirliler derim.
      Ben Balıkesirdeyim.. Yakın sayılırım sana yine de :))

      Sil
    3. şebnemcim aaa ben seni niye izmirli olarak tayin ettim ki kafamda ahaha :) olamaz hayııırr sen izmirli olmalısın bana ne :) ya tüh keşke burada olsaydın ^^

      Sil
    4. İzmirli say sen beni yine de:) Üniversiteyi orada okudum, ilk çalışma yıllarım da canım İzmirimde geçti :)))
      O sebeple enerji tutuşumuz ;)

      Sil
    5. Ha şimdi oldu Şebnemcim :D ben diyorum var sende bi İzmirlilik ahaha :D

      Sil
  5. Güzel bir söyleşi olmuş
    Test çok ilginçmiş :)
    Ablan beni güldürdü belli ki çok eğlenmişsiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esmnurcum evet güzel bir testti ve eğlenceliydi.
      Beni de çok güldürdü :D

      Sil
  6. Ben de yazınızdan sonra burnumu kapatıp, ağzıma kokulu birşey attım. Gerçekten de koklamayınca anlaşılmıyormuş doğru düzgün tadı. ÇOk entersan Demir Hanımcığım :)
    Kitaptan alıntıları merakla bekliyorum.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah hanfendiciğim ne güzel hemen uygulamışsınız :D İnşallah ona bir post hazırlayacağım. Ama güzel birşey hazırlamak istiyorum becerebilirsem.
      Teşekkürler canım sevgiler

      Sil
  7. Sonunda tanışmışsın. :D Kokular kitabını merak ettim. Yedikten sonra demek ki koku farkediliyor. Bunu bazen be yemeklerde fark ediyorum. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlknurcum evet yedikten sonra değil de burnun koku alıyorsa tadı ayırt edebiliyorsun.

      Sil
  8. Her gün sayende yeni şeyler öğreniyoruz ablacığım :)

    YanıtlaSil
  9. Süskind'in ''Koku'' sundan sonra ikinci bir koku kitabı.
    Dur bakalım ne çıkacak..
    Eşek bayıltan çiçeğiyle dana kaçıran özünü birbirine karıştırıp koku yapıcam. Bakalım nolcak.. Ya çok çekici olursam ? Vay banaaa.... Yok yok..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Syrakusa
      Aman neyse ki bu öyle roman felan değil :)
      Çok çekici olursan ülkeden sınır dışı ederiz seni :D

      Sil
  10. Kokular insana zamanda yolculuk bile yaptırır.

    YanıtlaSil
  11. Anne kokusu olayının aslını öğrenmiş olduk iyi oldu. Yalnız klorak kokusu kısmına çok güldüm. Hatta aklıma bir arkadaşım geldi, klorakla o kadar haşır neşir ki doğum gününde biri şaka olsun diye klorak almıştı hahaha. Kitabı çok merak ettim. İçinde kimbilir bilmediğim daha neler vardır. Bir tane de ben istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazcım ciddi misin hediyeye bak :)
      Bilmediğimiz o kadar çok şey var ki kitapta

      Sil
  12. Gerçekten çok ilginç bir konu, tanıttığın için çok teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjdecim okuduğun için ben teşekkür ederim canım <3

      Sil
  13. Faydalı bir söyleşi olmuş. Koku tat almayla yakından ilişkili tabii.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdicann
      Evet canım koku almdan olmuyormuş ;)

      Sil
  14. bebekle ilgili anlatım çok duygulandırdı beni.. Kokunun mucizevi etkisi için ne güzel bir örnek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nahidecim aynen ben de çok duygulandım. Mevlam nasıl da güzel sistem kurmuş dedim ^-^

      Sil
  15. Koku alma yetim çok gelişmiştir benim. İyi mi kötü mü bilmiyorum çünkü dünya çok güzel kokan bir yer değil her zaman. Ben farkındayım kokuların ama insanlar genelde farkında değiller onu görüyorum etrafımda. Ama ister farkında olsunlar ister olmasınlar içgüdüsel olarak kokular kararlarımızı etkiliyor. Mesela genetik olarak benzerimizi çekici bulmamamızı sağladığını öğrendiğimde çok şaşırmıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadriyecim ah evet canım şu kötü kokular ıyy maalesef ben de çok muzdaribim keşke koku almasam dedğim olmuştur. Ama faydalıdır elbette

      Sil
  16. kokular benim de çok ilgimi çekiyor , müthiş bir buluşma olmuş ayrıca :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitp Eylemi
      Gerçekten çok iyi oldu. İzmire gelmiyordu sinir oluyordum sonunda oh be :D

      Sil
  17. Beklediğin oldu ne tatlı.
    Okuyunca düşündüm de kokulara takıntılı tanıdığım olmamış hiç, yabancı ve dikkat çekici geldi bu seçimin bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdan Kalan
      Burcucum ahh eveeeet sonunda :D
      Hımm evet yaa dur bakalım daha nelerle karşılaşacaksın hayatta :D

      Sil
  18. Araştırmalar doğruluyor ki bebekler anne kokusunu almazsa ölüm oranları daha fazla.Koku dünyası benide çok etkiler.Kitaptan kitaba koşuyorsun Derya'cım ne şans.İmzalı olunca sanki sadece sana yazılmış hissi uyanıyor insanda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merihcim
      Evet anne kokusu mucize . Bu aralar öyle oldu Merihcim şansım imzalı imzalı güzel kitaplarım oldu. Yani seviyorum Yazarlarla karşılaşmayı imzalarını almayı. O zman onları gerçek görüyorum. Yani benden senden biri , bir dost , daha bir şevkle okuyorum. Yorulup ayağına geliyor bir de imza veriyor bunlar çok saygıdeğer davranışlar benim açımdan.

      Sil
  19. Araştırmalar doğruluyor ki bebekler anne kokusunu almazsa ölüm oranları daha fazla.Koku dünyası benide çok etkiler.Kitaptan kitaba koşuyorsun Derya'cım ne şans.İmzalı olunca sanki sadece sana yazılmış hissi uyanıyor insanda.

    YanıtlaSil
  20. Aynı zamanda ben de bir ablayım ablalara selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merihcim ben de abla olmayı çok isterdim yaa :) neyseki ablamla aramızda 2 yaş var bazen rolleri değişiyoruz iyi oluyor :D
      ablalara selam olsun, iyi ki varlar. kendilerini anne bile sanabiliyorlar bu çok çok hoş oluyor ikinci annelerimiz ^.^

      Sil
  21. İlginç bir kitapmış. Not alındı :)) Yazar buluşmaları da ayrı güzel :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salınca,
      Evet çok ilginç hem de çok.
      Yazarlar böyle çok sıcak geliyor bana da, daha bir duygusal bağ oluşuyor.

      Sil
  22. aaa ablam gelmiş :D biliyom biliyom yanımda çatladın zatiii :D

    YanıtlaSil
  23. az kalsın ölecediin gııı gülmekten ahahah :D

    YanıtlaSil
  24. Klorak ne olaki diye taa yazının sonuna kadar geldim. Öğrendim sonunda. Yazı çok hoşuma gitti ama kesmedi. İkinci yazıyı bekleyeceğiz artık. Ama Deryacım şimdi ilk bir haber verdin yazar İzmir'e gelecek diye, sonra gittik dedin. Toplu bir yazıda ilerleyen günlerde yazacağım dedin. Yazıyı bu gece yakaladım. Ama devamı gelecek diyorsun. :) Biz küçükken et parçası alır kediye koklatır sonra geri çekerdik. Garibim zıplar dururdu kokuyu alınca kocaman kocaman miyavlar daireler çizerdi etrafımızda... Başkada bir şey demiyorum. :))
    Burnu kapatıp bir şeyler yemeye çalışmak çok fena kulak kısmına işkence gibi :)) Plesanta kokusunu bilmiyordum ilginç buldum. Kitap notlarını da merakla bekleyeceğim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zülalcim
      Ahaha:) kıyamam yaa ah biz İzmirliler böyle çekirdeğe çiğdem çamaşır suyuna Klorak ( bu bir İzmirli üretici) deriz. Herkesin de bildiğini varsayarız. Domestos kullanırız ama hep Klorak deriz . Selpak gibi olmuş bizim için :D Hay Allah çocuk milleti işte kediciğe acıdım :D
      Sağol canım sevgiler <3

      Sil
  25. Ne kadar hoş, çok ilginç bir konuşma olduğuna eminim, resimleriniz de çok güzel bu arada, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eren o,
      gerçekten ilginçti. çok teşekkür ederim sevgiler ;)

      Sil
  26. Ne güzel bir söyleşi olmuş.
    Basit bir konu sanılıyor ama neler çıkıyor altından. Vedat Bey'in ses tonunu merak edip şu videoyu buldum, "neler var hiçbir şey bilmiyorum" dedirtti bana.
    http://www.haberturk.tv/programlar/video/acayip-isler-askin-kokusu-delirten-asklar-ve-asik-padisahlar-1/112426

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. de kubad,
      canım süpersin gidip bulmuşsun . ya evet daha neler neler var bilmediğimiz o kadar değişik şeyler ki ;)

      Sil